<$BlogMetaData$>

ponedjeljak, 10.09.2007.

Feminizam

Uf, kak je ovo teška tema...
Do sad sam napisala ali i obrisala brdo toga i sad se pitam koji mi je vrag trebao da se baš na ovu zakačim... no, eto, moram pa kud puklo... natjerala me izjava Elessarovog prijatelja. I po ko zna koji put me natjerala da poželim biti prvoklasna bitch i uzet si za pravo da mužu biram prijatelje.

Jučer smo sjedili na kavi; Elessar, ja, Elessarov prijatelj, njegova žena i naši potomci.
Ne znam kako smo došli, zapravo, kako su došli (tko me poznaje, zna da sam više slušački tip) na temu o kuhanju. Mislim da je prijatelj pitao svoju ženu što njena mama radi za ručak, ona je rekla da njena mama radi, ali da joj je sestra doma, no da ona ne zna oguliti krumpire, na što je on odgovorio "da joj ne bih ja gulio krumpire...". Ok, ovo ovako napisano možda ne zvuči tako strašno, no ton glasa, izraz lica i poza njegovog tijela dok je to izgovarao, na mene su ostavili dojam kako dotični guljenje krumpira smatra poslom nedostojnim muškarca.

Ne smatram se feministicom.
Zapravo, ne znam kako bih sebe opisala.
Užasno mi je što se neke stvari promatraju kroz prizmu spola - poslovi se dijele na muške i ženske, za isti posao žene su slabije plaćene, žene teže dobivaju posao zbog moguće trudnoće...
Kad netko kaže "Čovjek i žena" dođe mi da mu iščupam mozak (iako takva osoba vjerojatnije ima ganglij umjesto mozga) iz glave i zgnječim ga čekićem, a zbog izjave "Za madraca, a ne za mudraca" poželjela sam obnoviti svoje znanje o kastraciji svinja.
Fizičko nasilje nad ženama, "sama je to tražila (jer se provokativno obukla) pa je silovana", klitoridektomija, feređe, burke, izopčavanje žene za vrijeme menstruacije... bolesno.

Da, tu se slažem s feministicama.
Zašto se onda ne smatram feministicom?
Mislim da bi gore navedeni stavovi trebali biti "pod normalno" - karakteristični za svaku osobu zdravog razuma, bez obzira na spol.
Ono što me odbija od feminizma, kao i od ostalih -izama, je forsiranje i neki, po meni, preradikalni stavovi.
Najsvježiji primjer je dizanje hajke na spot jedne banke s Vlatkom Pokos u glavnoj (i jedinoj) ulozi.
B.a.b.e. tvrde da reklama opisuje ženu kao ispraznu glupaču sposobnu jedino za šoping, te da je šoping ženski odgovor na sve probleme...
Ne znam.
Na stranu to što me prilično iritira trakavica Pokos-Radeljak, što sad osim tekstova na tu temu u novinama koje sebe vole nazivati ozbiljnima, moram izbjegavati i reklame, spornu reklamu doživjela sam kao šalu gđe.Pokos na vlastiti račun .
Svekolikom puku su dobro poznati Vlatkini afiniteti prema šopingu i skupim dizajnerskim krpicama - ona to ne skriva, dapače hvali se time. Ona je takva. Ima li itko pravo zabranit joj da bude kakva želi biti?
Nije nikoga ubila (nošenje krzna nije tema ove priče), pretpostavljam da nije ni krala - možda je bila sponzorirana, no onaj tko ju je sponzorirao činio je to pri punoj svijesti i vlastitom voljom.
Dakle, ona ima puno pravo biti kakva želi, prema tome i plitka i površna, a ima pravo i šaliti se na vlastiti račun.
Da su stavili koju drugu ženu umjesto Vlatke, naljutila bih se, ovako me više smeta što udruga B.a.b.e. Vlatku Pokos stavlja u kontekst univerzalne predstavnice ženskog roda.
Jesam žena, no ja se u Vlatki nisam prepoznala.
Recite da sam glupa i neprosvijetljena, ali stekla sam dojam da u tom spotu gospođa Pokos predstavlja ipak samu sebe.

Drugi primjer koji me osobno više pogodio - na temu porodiljnog dopusta kojeg bi mogli uzimati i muškarci.
Od sveg srca pozdravljam i podržavam takvu mogućnost; briga za dijete i kućanstvo (pretpostavljam da očevi koji uzimaju porodiljni spremaju po kući, peru suđe, kuhaju ručak... dok im žena radi) nikako nije niti smije biti samo ženski posao. No... hmmmmm, da, no...
Prije par mjeseci prenesena mi je izjava jedne deklarirane feministice. Bilo je to prije nekog vremena i bila je iz druge ruke, stoga ju ne mogu ponoviti od riječi do riječi, no smisao joj je bio da bi ta mogućnost trebala biti obavezom, da su žene koje svoje muževe/očeve svoje djece ne natjeraju na porodiljni - glupe i nesvjesne situacije u kojoj se današnja žena nalazi, te da potkopavaju sav trud feministica koje se bore i za njihova prava.
Elessar i ja imamo približno iste plače, nekad je veća njegova, nekad moja - stoga njegov odlazak na porodiljni ne bi nikako utjecao na naš kućni budget. A da se ja odreknem i jedne minute, u ovih devet i nešto mjeseci, provedene sa svojim Elrohirom samo da dokažem nešto? Nema šanse.
Ne smatram da me samo majčinstvo čini ženom, niti mislim da bi sve žene trebale željeti biti majke, niti je žena više ili manje žena na osnovu njenih stavova o majčinstvu.
No, ako mene netko smatra glupom, primitivnom konzervom zato što uživam u vremenu provedenom sa svojim djetetom, umjesto na poslu, i to vrijeme ljubomorno prisvajam za sebe, umjesto da Elessara natjeram da uzme porodiljni - e, onda imamo problem.
Vlasnica te izjave, ponavljam, ima sva prava na svoje mišljenje, no osoba koja ne može shvatiti, prihvatiti i uvažiti ljubav majke prema djetetu, kronično je lišena svake ljudske emocije.

Elessarovom prijatelju s početka priče, da sam mu žena - nikad više ne bih ništa skuhala, ni oprala, ni popeglala, ni počistila... sve dok ne bi sasvim sam ogulio barem 50 kila krumpira.
No ne smatram se feministicom.
Zapravo, ne znam kako bih sebe opisala.
Možda feministicom novog doba?

Da čujem drage, ali i dragi moji, u čemu se slažete sa mnom, a u čemu ne.

Elessar je na izjavu svog prijatelja odgovorio "pa kupi onaj pomfri u vrećici - već ti je oguljen." Praktično moje :)

- 12:25 - Komentari (16) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


--------------------oOo--------------------